Hart van Oudkarspel

Hart van Oudkarspel is ontstaan in 2008, toen een aantal enthousiaste en betrokken inwoners de handen ineen sloegen om in hun dorpsdeel Het Behouden Huis – een oud schoolgebouw uit 1883 en eigendom van de gemeente – voor afbraak te behoeden. Eerst nog als actiegroep en later – in 2010 – als stichting gingen zij in de slag met de gemeente om het pand te kopen en om te bouwen tot een multifunctioneel gemeenschapscentrum. Na een periode van fondsenwerving, restauratie en renovatie kon het gebouw eind 2013 als een mooi en eigentijds centrum opgeleverd worden.

De Stichting – die geheel bestaat uit vrijwilligers – nam zelf de exploitatie van Het Behouden Huis ter hand. En tot op de dag van vandaag met groot succes. Het Behouden Huis is niet meer weg te denken uit het sociale en culturele leven van Langedijk.

In 2016 ging Hart van Oudkarspel op herhaling. Weer wilde de gemeente een mooi, historisch pand van de hand doen: Het Regthuis uit 1808. Dit voormalige raadhuis van Oudkarspel – een rijksmonument – was grotendeels in gebruik als museum voor de Stichting Langedijker Verleden.